- Muziek is de blikopener tot je ziel -

 

Herkomst Handpan

In 2001 is een stel in Zwitserland begonnen met het maken van de Hang (zo noemde zij ze, wat 'hand' betekende in hun dialect). De bedoeling was het erg exclusief te houden en ze maakten er elk jaar maar een gelimiteerd aantal met de hand. Geïnteresseerden over heel de wereld konden een handgeschreven brief schrijven met motivatie en als je een van de gelukkige was, mocht je hem in Bern op komen halen. In 2013 zijn ze gestopt met het maken van de Hang. Ondertussen waren instrumentmakers begonnen met een eigen versie van de Hang te maken en omdat de naam Hang alleen gebruikt mag worden voor de percussie instrumenten van PanArt uit Zwitserland, worden deze elders gemaakte percussie instrumenten 'handpannen' genoemd.

 

Handpanles

Is je interesse gewekt en zou je zelf ook wel eens zo’n instrument willen bespelen? Dan kan ik je dat aanbieden. In de les beginnen we bij de basis. Hoe sla je een noot aan, waar klinkt ie het mooist, welk deel van je vingers te gebruiken, welke verschillende geluiden zijn te maken, hoe zit de toonladder in elkaar. Langzaam breiden we dat uit naar hoe je een ritme opbouwt en een melodie speelt. Uiteraard is er ook tijd om intuïtief te spelen, het instrument aan te voelen en te improviseren. 

Ik heb handpannen in verschillende grondtonen, stemmingen en materialen, zodat je in de les ook kunt voelen wat bij jou zou passen. Ik heb een Chaya B celtic, een Octopus C# Amara ember, een Sunyata D Amara, een beepan D Amara en een RAV Vast B Rus.

Om thuis in alle rust te kunnen oefenen en wellicht te overwegen om zelf een instrument te kopen, is er de mogelijkheid om een instrument te huren tussen de lessen door. 

De lessen geef ik bij mij thuis in Oisterwijk. Als je geen mogelijkheid hebt om daar te komen, kan ik in overleg en tegen vergoeding van reiskosten ook bij jouw thuis of op een andere locatie komen les geven.

 

Wat zijn verder mogelijkheden?

Laat ik beginnen met te zeggen dat alles te overleggen is, maar om je een idee te geven, hieronder een lijst van wat ik zoal nog meer heb gedaan.

 • Bruiloft ceremonie op de handpan begeleid
 • Gespeeld op een uitvaart
 • Gespeeld tijdens een eindontspanning van een dansles
 • Meditatie avond met handpan muziek georganiseerd
 • Luisteravond met verschillende handpannen georganiseerd
 • Gespeeld tijdens het nemen van ijsbaden 
 • Gespeeld tijdens ademhalingsoefeningen
 • Gespeeld tijdens een trance reis
 • Gespeeld als intermezzo tijdens mantra avond
 • Gespeeld tijdens een visualisatie voor kinderen
 • Gespeeld in een verzorgingshuis 

Kijk ook op mijn Facebook voor eventueel aankomende evenementen die al gepland zijn.

Heb je zelf een activiteit of een ander idee waar de handpan bij past, aarzel dan niet om me te benaderen en dan kijken we samen wat mogelijk is.

 

Tarieven: 

Ik bied een lespakket aan van 4 lessen waarin ik je de basisbeginselen leer. Deze lessen zijn ongeveer 30 minuten met de mogelijkheid van het huren van een handpan tussen de lessen door.

Lespakket 4 lessen: 125 euro

Huur handpan tussen de lessen door is 30 euro per week. Wil je een keer in de twee weken les, dan is de huur tussen de lessen door 25 euro per week.

Een enkele les plus uitproberen van verschillende handpannen (45 min) 50 euro

 

Voor optredens, huiskamerconcerten, evenementen, etc. is het tarief op afspraak, afhankelijk van de wensen. Check ook mijn Facebook voor geplande evenementen.